Socialisatie de eerste 8 weken

Hoe zal jullie pup onze wereld gaan zien? Dit kunnen wij beïnvloeden. Dit wordt namelijk gevormd door een combinatie van aangeboren gedrag en ervaringen. Ervaringen die jullie pup in de loop van zijn leven opdoet. En daar komt het belang van een goede socialisatie om de hoek kijken. Want niet alleen het geweldige knuffelige uiterlijk van de Australian Labradoodle trekt mensen aan. Maar, en dit is nog veel belangrijker, zijn sociale karakter. Bepaalde fasen in het leven van jullie pup zijn van vitaal belang voor het opgroeien tot een stabiele sociale hond. Een hond die weet hoe hij zich moet gedragen ten opzichte van mensen en soortgenoten. Wij nemen de socialisatie de eerste 8 weken voor onze rekening. Daarna is het aan jullie om het socialisatieproces over te nemen.

De neonatale fase (0-13 dagen)

Tot ongeveer 13 dagen zijn de pups behoorlijk hulpeloos, blind en doof. Ze reageren wel al op warmte, kou en geur. Ze kunnen ook al piepen en dit activeert de moeder om de pups te verzorgen. Het is heel belangrijk dat wij in deze fase zorgen voor veiligheid en warmte. Hier begint het kennismaken met het aanraken door de mens. Elke dag worden de pups aangeraakt en gewogen.

Op dag 3 starten we ook met het Bio-Sensor programma van Puppy Culture (vroeg neurologisch stimuleren). Dat betekent dat we elke dag 5 oefeningetjes met ze doen: kietelen tussen de teentjes met een wattenstaafje, koppie omhoog houden, koppie naar beneden houden, op de rug liggen en even met de pootjes op een vochtige koude doek. Niet alleen leren de pups beter omgaan met stress en wordt hun probleemoplossend vermogen groter, ze worden ook fysiek gezonder. Uit onderzoek blijkt dat de pups een betere prestatie laten zien van hart en bloedvaten, ze hebben een sterker immuunsysteem en hun bijnieren functioneren beter.

De overgangsfase (13-21 dagen)

De pups ontwikkelen zich steeds verder. Nu gaan de oogjes en de oortjes op en er wordt al voorzichtig gekropen. In deze periode komen ook de eerste tandjes door.

De bewustwordingsfase (21-28 dagen)

De pups worden zich in deze periode bewust van hun nestgenoten en huisgenoten. Het grote ontdekken gaat beginnen. We laten ze verschillende ondergronden en hoogtes ontdekken. Ook laten we ze kennismaken met speelgoed en andere materialen, zoals de fluffy donut. En uiteraard wordt er dagelijks geknuffeld 🙂

De soortgerichte socialisatieperiode (ongeveer 3 tot 8 weken)

In deze periode wordt de pup zich bewust van zichtzelf. Ook leert de pup wat de gevolgen zijn van zijn eigen gedrag. Ze worden zich ook bewust van hun omgeving, wie hoort er in mijn leven? Ze leren van hun moeder en van elkaar, door in elkaar te bijten via onder andere spel.

Wij bieden de pups, gedurende de socialisatie in de eerste 8 weken, steeds nieuwe dingen aan en bouwen dit langzaam op:

  • kennismaken met tante Doedel
  • kennismaken met iedereen van onze TypischDoodle familie en vooral veel knuffelen
  • de huiskamer wordt omgebouwd tot puppy playground
  • kennismaken met het buitenleven in de achtertuin met kriebelend gras onder de pootjes, fluitende vogels en luchtjes van de natuur.
  • wennen aan vuurwerkgeluiden via youtube
  • de eerste zindelijkheidstraining, na alle activiteiten (eten, spelen, slapen) gaan de pups naar buiten om te plassen en te poepen
  • autorijden naar de dierenarts voor de gezondheidscontrole
  • een stukje fietsen in de fietskar
  • af en toe voor het huis wandelen aan de lijn
  • een keer een uitstapje naar het bos

Uiteraard kijken we wat een pup aan kan, alles stap voor stap. En heel belangrijk, ze moeten veel slapen om alle nieuwe ervaringen te verwerken.

Terug naar overzicht
Socialisatie Australian Labradoodle pup de eerste 8 weken ALAEU fokker