Zindelijk maken

Het eerste wat je waarschijnlijk graag wilt is het zindelijk maken van jullie puppy. Zindelijkheidstraining is ook heel belangrijk, maar verwacht van puppy’s die jonger zijn dan 4 maanden nog niet te veel. Tot die leeftijd hebben zo nog niet voldoende controle over hun blaas en kringspier. Ze kunnen het simpelweg nog niet zo erg lang ophouden. Maar je kan wel al voorkomen dat ze zo weinig mogelijk ongelukjes hebben.

Wees duidelijk naar jullie pup

Het is belangrijk dat je jullie pup gelijk laat weten wat je van hem verwacht. Op het moment dat geplast of gepoept wordt op de plek die je wilt, dan beloon je dit met een snoepje of later alleen met je stem. Je kan er ook gelijk het woord ‘plassen’ of ‘poepen’ aan koppelen. Dat is handig om je hondje later ‘op commando’ te leren plassen/poepen. Plast of poept je pup op een plek waar je dat niet wilt, beloon dan niet. Is dit binnen, ruim het dan snel op en wordt nooit boos. Houd er rekening mee dat je in het begin je pup heel vaak moet uitlaten. Elke keer na het slapen, het eten of spelen. Hoe vaker je dit doet, hoe kleiner de kans op ongelukjes. Jullie pup zal sneller begrijpen wat er van hem verwacht wordt.

Voedsel en water reguleren

Geef je hondje op vaste tijden zijn eten. Laat het eten ook niet staan, als het niet op is haal je de bak na een kwartiertje weg. Laat daarna je pup uit. Puppy’s willen nog wel eens de neiging hebben om de waterbak als speelgoed te zien. Elke keer als ze de bak zien duiken ze erin en gaan drinken. Geef dan ook tijdens de zindelijkheidstraining je pup het water op vaste tijden. Laat de bak ook weer even staan zodat je pup kan drinken en haal dan de bak weer weg. Hij mag wel zoveel drinken als hij wil. Als je pup zindelijk is kan je de waterbak, in tegenstelling tot zijn voerbak, gewoon laten staan.

De bench

Als je pup na de benchtraining de bench als zijn veilige slaapplekje ziet, dan zal hij deze schoon willen houden. Let er wel op dat de bench groot genoeg is om er nog een mandje in te plaatsen. Mocht jullie pup zijn plas echt niet meer op kunnen houden, dan hoeft hij het in ieder geval niet in zijn mandje te doen. Als je even met wat anders bezig bent, doe de pup dan in de bench, dit is ook handig voor de nacht. Geeft je pup ’s nachts aan dat hij iets moet doen (meestal gaan ze piepen), ga er dan zo snel mogelijk uit. Even laten plassen en dan gelijk weer in de bench verder slapen.

Plassen van blijdschap of spanning

Het kan zijn dat jullie pup wat laat lopen als hij het spannend vindt. Of als hij heel enthousiast is. Dit gaat vanzelf over als hij wat ouder is en een betere controle krijgt over zijn blaas. De ene pup is sneller zindelijk dan de andere. Heb geduld, het gaat ook jouw pup lukken. Al kost het soms veel energie en moet je lange tijd de dweil standby hebben.

Terug naar overzicht
Zindelijk maken Australian Labradoode pup fokker ALAEU