Spetter’s eerste bevalling
Volgens de biologie zou Spetter’s eerste bevalling op Koningsdag plaats moeten gaan vinden, uitgaande van 63 dagen dracht. Het zou natuurlijk kunnen zijn dat Spetter niet kan rekenen, of misschien laat de natuur zich niet vangen in een rekenmodel en gaat deze gewoon zijn eigen weg.
Onrustig
We kennen Spetter als een vrolijk gemutste Australian Labradoodle, een huisgenootje met een zorgeloos karakter, relaxed en lief. Maar op maandagochtend (24 april 2023 for the records) was ze onrustig. Nog wel met vrouwtje mee naar kantoor, maar toffelde daar meer dan normaal heen en weer. Op tijd naar huis dan maar, zou het dan toch vandaag kunnen gebeuren?
Vergadering en verjaardag
In de avond maakte vrouwtje zich klaar om naar een verjaardag te gaan, het leek toch weer rustig, het was in de buurt, dus moest kunnen. Baasje kreeg de opdracht om goed op Spetter te letten. Geen probleem, uiteraard! Er kwam nog bezoek, het creatieve team van Dorp West stond gepland, want er moest een toneelstuk bedacht worden om de feestweek van Kraggenburg op te fleuren. Toch maar door laten gaan, het kon tenslotte nog wel uren duren….
De vliezen braken
De creativiteit speelde zich boven de tafel af, maar onder de tafel was de sfeer heel anders. Want daar lag Spetter aan de voeten van baasje, waar haar vliezen braken. Vrouwtje werd ingelicht en met gierende banden werd de verjaardag verlaten. Vlot na het breken van de vliezen kwam de eerste pup onder te tafel ter wereld. De creatieve sessie werd hiermee abrupt afgebroken, want er was werk aan de winkel.
Checklist bevalling
De trainingen van de ALAEU stonden nog vers in het geheugen gegrift. De klaslokalen van het Aeres college in Barneveld kenden baasje en vrouwtje inmiddels van binnen en buiten en nu was de tijd aangebroken om de theorie in de praktijk te brengen. Eerst werd de checklist voor de bevalling erbij gepakt. Welke pup komt hoe laat ter wereld? Wat is zijn of haar geboortegewicht? Hoe laat beginnen de weeën? Is de nageboorte meegekomen?
De bevalling
Het helpen bevallen werd beurtelings gedaan door vrouwtje en jongste dochter Xanne. Eerst helpen om het vlies te verwijderen, dan de kocher op de navelstreng zetten en vervolgens de navelstreng doorknippen. Zorgen dat Spetter niet alle nageboortes naar binnen werkt. Pup bij Spetter neerleggen, zodat zij de pup kon schoon likken en activeren. Tijden en bijzonderheden doorgeven aan baasje voor de boekhouding. Het werkte als een geoliede machine. Spetter deed het super goed, ondanks het vele hijgen wat ze deed, gaf ze een rustige indruk. Wat dat betreft verliep alles volgens plan..
De reis naar de tepel
Elke pup werd keurig door Spetter helemaal schoongelikt. Wonderlijk hoe ze precies wist wat ze moest doen. En zodra de pup de gelegenheid kreeg, werd de reis naar de tepel ingezet. Geen één uitgezonderd. Heel bijzonder, zeker als je je realiseert dat de pups gedurende de eerste twee weken nog volledig blind en doof zijn.
Een teefje of een reutje
Maar hoe weet je nu als startende fokker dat er een reutje of een teefje geboren is? Zeker als de eerste vijf van hetzelfde geslacht zijn. Heel zelfverzekerd melden we elke keer dat er een teefje was geboren, maar vijf achter elkaar? Dan begin je toch te twijfelen…
Dat stond niet in de boeken, namelijk. Logisch, de één heeft een piemel en de andere…… uhh niet. Algemene kennis die je als volwassen mens toch zou moeten hebben. Maar wat is nu een piemel bij een pup en wat is nu uhh niets?
Aan alle twijfel kwam een einde bij de geboorte van de zesde pup (groen). Want die had iets onder aan de buik, wat de andere pups niet hadden. Dat iets extra’s gaf pup groen de status “reutje” en daarmee waren inderdaad alle voorgangers teefjes. De laatste was weer een teefje (pup oranje), in oranje sferen maar niet geboren op koningsdag dus.
Goede start
Nu rest ons de verantwoordelijke taak om de pups een goede start te geven. Een socialisatieproces met ze te doorlopen, zodat het straks geweldige honden worden voor nieuwe baasjes. Geweldige honden, zoals Spetter dat ook is. Vrolijk, sociaal, lief, aanhankelijk en zooooo aaibaar.
Aanmelden
Spetter heeft meer puppy’s gekregen dan we hadden verwacht, dus je kunt je nog aanmelden via info@typischdoodles.nl. Het zijn medium Australian Labradoodles in de kleuren rood/apricot met een geweldige zachte fleece vacht. Kijk hier de foto’s van het nestje van Spetter x Simba, deze zullen wij regelmatig aanvullen.