Hallo Spetter, ik ben er ook nog!!!

De altijd zo onbezorgde Spetter is veranderd in een zorgzame moeder. Waar ze voorheen oog had voor alles om haar heen, op zoek naar een knuffel van vrouwtje of Doedel uitdagen voor een speelpartijtje in de tuin, heeft ze nu één focus. De pups. Hallo Spetter, ik ben er ook nog, lijkt Doedel af en toe uit te roepen. De hele dag is ze druk bezig met het verzorgen van het nest jongen, 7 prachtige medium Australian Labradoodle puppy’s, welgeteld 6 teefjes en 1 reutje. Onder haar buik hangen een serie melkpakken opgesteld in rijen van twee, die de pups voorzien van heerlijke verse voeding. Het mooie van deze melkpakken is dat ze wel leeg raken, maar automatisch weer bijgevuld worden naar gelang de behoefte. Een prachtig systeem dat mooi op elkaar is afgestemd.

Het drinken van de pups

Het drinken van de pups is een fascinerend tafereel. Spetter stapt in de werpkist, waar de pups de eerste twee weken grotendeels verblijven, en op dat moment komt de hele meute in beweging. Ze zeggen dat ze niets horen, ze zeggen dat ze niets zien, maar zouden ze toch niet stiekem door de spleetjes van hun ogen hun moeder zien aankomen?

Spetter draait een rondje in de kist, gaat erbij liggen en dat is het moment dat er een startschot gelost lijkt te worden. De rustig bewegende meute verandert ineens in een moordlustige sprintende massa, die als doel heeft om zo snel mogelijk bij de beste tepels te komen. Zodra ze er één te pakken hebben beginnen ze als bezetenen te zuigen, gecombineerd met stotende bewegingen van hun koppies en masserende bewegingen van hun voorpootjes. Als het staartje van de pup in een mooi krom boogje omhoog staat, is dat een teken dat ze succes hebben. De melkkraan staan dan vol open en de pup haalt met grote teugen de buit binnen.

Pup paars, die later de naam Yuna heeft gekregen, is vanaf het begin de grootste en de sterkste uit het nest. Die maakt zich nooit zo druk om als eerste te scoren. Haar tactiek is om boven op haar broertje of zusjes te klauteren en er dan tussendoor weg te zakken waar ze dan vanzelf de beste tepel tegen komt.

Geweldige hulp in de huishouding

Het nest, in dit geval de werpkist, is voorzien van een speciale deken (vetbed), waarop de pups lekker kunnen slapen, spelen, plassen en poepen. Je zou een chaos verwachten, vergelijkbaar met de slaapkamer van onze middelste dochter, maar niets is minder waar. Hierin blijkt Spetter een geweldige hulp in de huishouding te zijn, met een opvallende manier van werken. De geproduceerde drolletjes, waar de pups regelmatig zonder empathie afscheid van nemen, worden keurig opgepeuzeld door Spetter. Zo houdt ze het nest met grote regelmaat keurig schoon. Uiteraard is dit geen oplossing voor de plasjes van de pups, maar die worden door het vetbed opgenomen. Om stinken te voorkomen moet dit vetbed wel 2x daags uitgewassen worden, deze taak laat Spetter aan vrouwtje of baasje over.

De wormenkuur en de inenting verstoort deze mooie samenwerking tussen Spetter en vrouwtje. Het veroorzaakt bij de meeste pups een dunne ontlasting die Spetter deels kan opruimen, maar uiteraard blijft er toch wel wat achter. En “wat achter” is voorzien van een geweldige aroma die ’s ochtends tot in de slaapkamers te ruiken is. Gelukkig zijn de darmpjes na één dag weer keurig op orde.

Lekker tafelen

Vanaf de vijfde week krijgen de pups naast de moedermelk ook ander voedsel voorgeschoteld. Spetter neemt meer afstand en voedt minder vaak, het bijvoeren zorgt er nu voor dat de melkproductie afgebouwd kan worden.

Daarnaast wordt het ook tijd om de darmen te laten wennen aan andere voedsel, zoals vers vlees en puppybrokjes. Eerder is het drinkgedrag van de pups genoemd als fascinerend tafereel, maar het eten van vers vlees doet daar zeker niet voor onder. De eerste keer wordt een gezamenlijk bord eten voor de pups voorbereid, wat moet leiden tot een gezellig familiediner. Maar niet alle pups hebben daar hetzelfde beeld bij…

Uit eten bij de Librije?

Terwijl Rosa en Dushi bezig zijn met het servet en rustig aan het overleggen zijn wat het lekkerste voorgerecht is, staan Yuna, Ayla, Bente en Indy al met hun voorpoten in het hoofdgerecht. Al boerend krijgen ze van Raffa door dat het heerlijk had gesmaakt en de beide fijnproevers kijken beteuterd naar de leeg gelikte schaal. Dit moet anders, is de conclusie en de groepen krijgen gescheiden van elkaar de lekkernijen opgediend. Even voor de records. Yuna at het vlees in drie happen gedurende drie seconden op en Dushi deed daar precies 68 seconden over. Beiden genoten met volle teugen, maar voor een avondje uit bij de Librije in Zwolle zou ik toch Dushi meenemen. Je krijgt toch problemen met Jonnie Boer van de Librije als je in het hoofdgerecht staat te dansen en dit vervolgens in drie seconden naar binnen weet te werken.

Met het voeren van vlees en brokjes aan de pups, komt nu ook een einde aan de schoonmaakdrang van Spetter. De drolletjes laat ze nu links liggen en nu wordt deze klus zonder overleg overgedragen aan vrouwtje, aan baasje en aan de kids van het gezin die deze klus met iew en gadver ontvangen (het leven van een fokker gaat niet altijd over rozen).

Socialisatie een belangrijke klus

Gedurende de tijd dat de pups bij ons zijn besteden we veel tijd aan de socialisatie. Een avondje onweer stond af en toe op het programma, met als doel om de pups daar kennis mee te laten maken en ze te laten ervaren hoe relaxed Doedel en Spetter dan zijn. Van een uurtje of 9 in de avond tot de klok van 11 staan de luidsprekers dondergeluiden te produceren en regen te verkondigen. Youtube blijkt een goede bron voor dit soort initiatieven. Wel keken de buren verbaasd op de buienradar toen ze dit hoorden en werden de kussens van de tuinstoelen snel naar binnen gehaald.

Ook wordt het leefgebied binnenshuis uitgebreid tot een puppyren en buitenshuis wordt een stuk van de tuin afgezet, zodat ze ook kennis kunnen maken met steentjes, gras, bloemen, planten, vogels en insecten. Heerlijk het voorjaar, ongetwijfeld een prachtige tijd voor de pups. Samen met Spetter en tante Doedel rustig aan de wereld gaan verkennen. Maar waar een hek om heen staat, ontstaat ook de drang tot ontsnappen. Gelukkig is de tuin zelf een onneembare vesting, dus daar eindigde uiteindelijk elke ontsnapping

Daarnaast stonden er uiteraard meerdere uitjes op het programma. Een bezoekje aan de dierenarts, de testen bij de gedragsdeskundige, een uitje naar het bos enzovoort. Als ALAEU fokker willen we alleen het beste voor onze Australian Labradoodle pupjes en doen we er alles aan om ze een goede start te geven voordat ze naar hun nieuwe baasjes gaan.

Terug naar nieuwsoverzicht
Labradoodle nestje