Sterilisatie / castratie

Wij willen graag dat de Australian Labradoodle een gezond ras blijft. Dit houdt in dat we ons aan strenge regels houden als ALAEU fokker. Daarom worden onze puppy’s (de huishonden) onder contract verkocht. Dat houdt in dat de sterilisatie / castratie vóór de leeftijd van 18 maanden moet plaatsvinden. Chemische castratie valt hier niet onder. Bij legitieme bezwaren tegen sterilisatie / castratie kan in het koopcontract ook een fokverbod worden afgesproken.

Uiteraard worden gastgezinhonden niet gesteriliseerd of gecastreerd 😉

Castratie reu

Bij reutjes wordt over het algemeen gecastreerd rond de 10 maanden. Maar overleg ook even met je dierenarts. Tijdens de operatie worden de testikels van de reu verwijderd.

Loopsheid teefje

Totdat een teefje geholpen is, wordt ze gemiddeld twee keer per jaar loops. De eerste keer dat je teefje loops wordt, kan rond 10 maanden zijn, maar ook pas rond 16 maanden. Ergens tussen de zevende en zeventiende dag van de loopsheid is ze vruchtbaar. Reutjes ruiken haar al vanaf grote afstand. Dus hou je teefje de hele loopsheid maar beter aan de lijn in plaats van los te laten lopen.

Castratie / sterilisatie teef

Er wordt bij teefjes meestal gesproken van steriliseren. Maar bij de teef worden tijdens de operatie de eierstokken verwijderd. Officieel is de term “steriliseren” niet juist voor de operatie die hier bedoeld wordt. Want bij het weghalen van (een deel van) de geslachtsorganen, is de juiste term “castratie”. Dus ook een teef wordt gecastreerd.

Het juiste moment voor castratie van een teefje is ongeveer 3 maanden na de eerste loopsheid. Maar overleg dit ook even met je eigen dierenarts.

Desexing formulier

Hier vind je het desexing formulier van de ALAEU. Laat het ‘postponed desexing form’ invullen en ondertekenen door je dierenarts. Stuur dit formulier en de factuur van de castratie naar info@typischdoodles.nl. Zodra we deze hebben ontvangen, sturen we jullie de stamboom van jullie hondje.

Terug naar overzicht
Sterilisatie / castratie Australian Labradoodle ALAEU fokker