Socialisatie vanaf 8 weken
Na 8 weken is het voor ons tijd om afscheid te nemen. Onze puppy’s vliegen uit naar hun nieuwe baasjes. Een nieuwe fase zonder mama, broertjes en zusjes, tante Doedel en de TypsichDoodles familie. Jullie eerste tijd samen met jullie nieuwe vriend voor het leven, de wittebroodsweken. De socialisatie vanaf 8 weken zal een belangrijke taak voor jullie zijn. Alleen dan krijg je die sociale stabiele hond die we allemaal graag willen.
Omgevingsgerichte socialisatieperiode
Jullie pup begint nu te leren hoe de wereld eruit ziet. Wat is normaal en wie hoort er allemaal in zijn huis. Bij socialiseren wil je dat er sociaal acceptabel gedrag ontstaat richting dieren tijdens ontmoetingen. Ook wil je dat je hondje leert dat hij helemaal niks hoeft te doen met bepaalde prikkels. Dat hij deze prikkels kan negeren, denk aan de stofzuiger, fietsers, joggers enz., dit is habituatie. Houdt er rekening mee dat de groei van botten en de motorische ontwikkeling in deze periode in volle gang is. Het is dus van belang dat de pup gedoseerd beweegt, lees hierover ook verder onder wandelen.
Waarom is socialisatie zo belangrijk?
Het is belangrijk om je te beseffen dat socialiseren wat anders is dan confronteren. Het gaat echt om het ontwikkelen van sociaal acceptabel gedrag en dat gaat niet vanzelf. Je pup heeft neutrale of positieve ervaringen nodig en hij zal ook wel eens zijn neusje stoten. Jij fungeert hier als zijn veilige haven waar altijd steun gezocht kan worden.
Het is dus belangrijk om je pup mee te nemen naar zoveel mogelijk verschillende situatie. Als jullie pup bepaalde situaties niet gezien heeft kan het moeilijker zijn om hem er later aan te laten wennen. Als je je hondje tijdens de socialisatieperiode niet goed begeleidt, dan kan hij angstig worden. Dit vergt veel energie om deze angst op te lossen.
Socialisatie in de praktijk
Tot ongeveer 14 weken zal je puppy nieuwsgierig op nieuwe dingen reageren, na die leeftijd gaan ze meer angst ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om jullie pup mee te nemen naar zoveel mogelijk verschillende situaties. Maar bouw dit wel goed op en overhaast het niet. Let goed op de lichaamshouding van je pup hoe hij zich voelt en of hij het aan kan.
Waar moet je aan denken? Maak een lijstje zodat je niks vergeet, bijvoorbeeld:
- verschillende mensen (qua leeftijd, huidskleur, beperkingen enz.)
- verschillende accessoires (kinderwagen, rolschaatsen enz.)
- verschillende plaatsen (de dierenspeciaalzaak, de markt, het bos, het strand, het schoolplein, kinderboerderijen, het restaurant, de camping enz.)
- met andere honden (let er wel goed op dat het leuk spelen is en niet te wild gaat)
- in het verkeer (niks hoeven met auto’s, fietsers, joggers e.d. en wennen aan met de trein, met de bus, in de fietskar en met de auto gaan)
Socialiseren kost best veel tijd maar is ook heel leuk om te doen. Lees ook dit artikel nog even over socialisatie en habituatie.
Super belangrijk: vergeet niet dat je pup alle nieuwe indrukken moet verwerken door te slapen. Ze hebben wel 18 tot 20 uur slaap per dag nodig!