Wandelen
Je wilt jullie puppy leren om aan de lijn te wandelen, in heb begin is dit nog best lastig. Eerst het halsbandje om doen. De beste manier om dit te doen, is door hem met zijn rug naar je toe te zetten. Zelf op je knieën erachter, of zittend op een stoel die onderaan dicht is. Dan kan je pup niet naar achteren als jij het halsbandje om wilt doen. Let op dat het halsbandje niet te strak zit, je moet er 2 vingers tussen kunnen doen. Maar ook niet te los, dan glipt het halsbandje misschien over het koppie. Dat wil je natuurlijk niet.
Hoe lang wandelen met je pup?
Te lang achter elkaar wandelen met je pup is slecht voor de ontwikkeling van zijn gewrichten. Een vuistregel is 4 á 5 keer per dag 5 minuten per maand dat je pup oud is. Dus bij een pup van 2 maanden loop je maximaal 10 minuten achter elkaar aan het lijntje. Als hij 3 maanden is maximaal 15 minuten, 4 maanden maximaal 20 minuten enz. per keer. Op veel websites lees je 10 minuten per maand dat de pup oud is. Dan wordt er alleen geen rekening mee gehouden dat de pup ook zelf actief speelt, speelt met kinderen of andere honden. Dus houd een veilige marge aan, je wilt je pup ook niet overbelasten.
Lekker struinen en snuffelen
Laat jullie puppy tijdens een wandeling lekker struinen en snuffelen. Als je ergens een bankje tegenkomt kan je er zelf even relaxed bij gaan zitten, terwijl je pup lekker rondsnuffelt. Deze tijd hoef je niet mee te rekenen, dan kan je dus best wat langer weg blijven. Snuffelen is natuurlijk gedrag van je hondje, een soort social media check. Als ze niet kunnen snuffelen raken ze snel gefrustreerd en gestrest. Lees hier meer over snuffelen.
Pup wil niet meelopen aan de lijn
Begin met oefenen in een voor je pup vertrouwde omgeving, bijvoorbeeld in je tuin of dichtbij huis. In het begin kan het zijn dat je pup gaat ‘staken’ of zitten tijdens het wandelen. Trek je pup dan niet mee, maar lok hem op je hurken met een snoepje naar je toe. Het kan best even duren voordat hij naar je toe komt, maar als hij dan komt sta je op en loop je verder of loop je terug. Als je pup dan meeloopt gelijk belonen. Prijs je pup de hemel in, dan weet hij dat dat het gedrag is wat van hem verwacht wordt. Als het meelopen dan lukt in zijn vertrouwde omgeving, dan kan je een stapje verder gaan. Neem je pup dan mee naar een drukkere plek. Lukt het dan niet, doe een stapje terug. Je pup is er dan nog niet aan toe en dat moet je dan ook niet forceren.
Let op dat je pup niet te zwaar belast wordt
Tot de leeftijd van 1 jaar mag jullie hondje niet te zwaar belast worden. Dit is niet goed voor de nog niet volgroeide gewrichten en botten. Hou je zoveel mogelijk aan de volgende punten:
- niet traplopen
- niet door het mulle zand laten lopen
- niet naast de fiets laten rennen
- niet in en uit de auto laten springen
- niet op en af de bank laten springen
- voorzichtig met spelen met andere honden
- geen spelletjes op gladde vloeren
Kies juist voor geestelijke belasting in plaats van lichamelijke belasting. Dus lekker laten kauwen op een hertengewei of laten snuffelen in een snuffelmat.