Puppybijten

Als je een puppy hebt, is bijten vaak een van de eerste dingen waar iedereen het over heeft. Je wilt het liefst zo snel mogelijk het puppybijten afleren. Die scherpe tandjes die gemakkelijk in je huid en kleding blijven hangen. En het doet best pijn als ze die tandjes in je teen of je vinger zetten.

Bijten is leren

De pups moeten door middel van deze scherpe tandjes leren hoe ze met hun volwassen gebit moeten omgaan. De pup leert op verschillende manieren wat bijten met zijn tanden betekent. In het nest leren de pups hoe hard ze hun broertjes en zusjes kunnen bijten voordat er een reactie komt. Als je te hard in een nestgenootje bijt, kan er een gil of snauw volgen en wil je broertje of zusje niet meer met je spelen.

Aanleren bijtrem

Het aanleren van een bijtrem bij een pup is belangrijk om ongewenst bijtgedrag te voorkomen. In het spel met ons zoekt een pup ook naar duidelijke grenzen. Dit zou je kunnen doen om de bijtrem aan te leren:

  • Wanneer de pup te hard bijt tijdens het spelen, stop dan onmiddellijk het spel en zeg “AU” op een scherpe toon om aan te geven dat het pijn doet. Dit bootst het gedrag na van een broertje of zusje dat zou weglopen in het nest. Het helpt de pup te begrijpen dat bijten te ver gaat.
  • Nadat je “AU” hebt gezegd, kun je ook een korte pauze nemen in het spelen. Loop weg van de pup en negeer hem een paar minuten. Dit geeft de pup de tijd om te kalmeren en te beseffen dat bijten leidt tot het stoppen van het leuke spel.
  • Als de pup voorzichtiger begint te bijten of stopt met bijten wanneer je “AU” zegt, geef hem dan direct positieve aandacht en beloon hem. Op deze manier leert de pup dat zachtjes bijten of niet bijten wordt beloond.
  • Oefen dit regelmatig met je pup. Het kan even duren voordat hij de boodschap begrijpt, dus wees geduldig. Met tijd en herhaling zal de pup leren wat acceptabel bijtgedrag is.

Alternatieven

Het is ook belangrijk om alternatieven te bieden voor bijten. Zorg ervoor dat jullie pup voldoende kauwsnacks heeft of speciaal ontworpen puppykauwspeeltjes. Moedig de pup aan om op het speelgoed te kauwen in plaats van op handen of kleding.

Te veel prikkels

Geef de pup voldoende gelegenheid om te rusten en te ontspannen, zodat hij niet overprikkeld raakt. Een goede manier om de pup te helpen ontspannen, is door hem in een puppyren of bench te zetten met een gevulde KONG of ander kauwspeeltje. Vaak zie je dat een pup na een paar minuten kauwen op zo’n speeltje in slaap valt.

Terug naar overzicht
Puppybijten Australian Labradoodle ALAEU fokker