Kinderen en honden

Het is belangrijk om te beseffen dat de relatie tussen kinderen en honden anders is dan die tussen volwassenen en honden. Kinderen kunnen vaak moeite hebben met zelfbeheersing als het gaat om het omgaan met een schattige pup. Maar juist deze zelfbeheersing is essentieel voor het opbouwen van een goede band. De pup moet zich veilig voelen bij de kinderen, omdat daarop de vriendschap is gebaseerd. Als kinderen te ruw, opdringerig of luidruchtig zijn met de pup, kan dit de band beschadigen.

Signalen van je pup

Jullie pupje kan niet praten, maar kan wel signalen afgeven om aan te geven dat hij iets niet wil. Duidelijke signalen zijn bijvoorbeeld weglopen of een veilige plek opzoeken, zoals een mand of bench. Ook grommen is een duidelijke indicatie. Maar er zijn ook minder opvallende subtielere stresssignalen, zoals wegkijken, de bek aflikken, overmatig gapen, de kop naar achteren houden, een poot optillen of zich uitschudden. Als je deze signalen bij de hond ziet, gebeurt er iets dat de hond niet prettig vindt. Negeer deze signalen niet anders zal de hond helaas maar één laatste manier hebben om duidelijk te maken dat hij er helemaal klaar mee is: hij zal bijten. Een hond kan er op dat moment niets aan doen, dus je moet als volwassene hier je verantwoordelijkheid nemen.

Duidelijke regels

Leer je kinderen dat ze niet zelf naar de hond toe gaan. Als ze met de hond willen spelen of hem willen aaien, moeten ze hem roepen. Vaak zal de hond naar hen toe komen. Maar als hij in zijn mand blijft liggen, laat hem dat met rust en gun hem de rust op zijn veilige plek. Bedenk ook dat veel honden omhelzen niet prettig vinden. Ook het op schoot trekken en tegen zijn wil vasthouden is niet bevorderlijk voor de band van jullie pup met jullie kinderen. Laat de kinderen de hond nooit lastigvallen op zijn veilige plek, dit is zijn bench of mand. Doen ze dit wel dan kan het zijn dat de hond gaat grommen of zijn tanden laat zien en dan ben je eigenlijk al te laat.

Gezinshond

Ja, de Australian Labradoodle is heel geschikt als gezinshond. Het is echter altijd belangrijk om te onthouden dat het nog steeds een hond is en dat je juist vanwege zijn zachtaardige karakter de hond zelf moet beschermen.

Boekje en link

Wat een leuke tip is voor gezinnen met kleine kinderen is het boekje ‘Billy onze vriend’. Het kan een goede manier zijn om kinderen te helpen om de taal van honden beter te begrijpen. Op hondenlot.nl/gedragstherapie/hondenenkinderen staat ook nog een leerzame illustratie over honden & kinderen.

Terug naar overzicht
Australian Labradoodle en kinderen ALAEU fokker