labradoodle pups

Famke, Famke, wat doe je nu?

Normaal gesproken heeft een hondenteefje een dracht van 61 dagen, vanaf de dekking tot de worp. Famke staat bij ons bekend als een eigenwijs typetje, en we vroegen ons al af of ze zich zou houden aan de wetten van Moeder Natuur.

Reken je even mee?

Op 20 maart 2024 had ze een geweldige leuke date met Gatsby, een prachtig reutje waarmee ze direct een klik had. Vlak voordat de klok in de ochtend 10 slagen telde, was de daad een feit, en vanaf dat moment ging de zandloper lopen. Je zou dan verwachten dat de worp rond 20 mei zou plaatsvinden, en natuurlijk kan dat ietsje meer of minder zijn. Tijdens de drachtperiode hebben we een scan van de baarmoeder laten maken en vijf labradoodle pups zouden hun opwachting maken. Met deze informatie onder de arm konden we een vijftal toekomstige eigenaren blij maken. Heerlijk om te doen.

Vier dagen te vroeg

Na een prachtige drachtperiode gaf Famke op donderdagochtend 16 mei al te kennen dat het weleens vandaag zou kunnen gebeuren. 16 mei??? Is je telraam kapot, of heb je weer je eigen spelregels? Vier dagen te vroeg is meer dan “ietsje minder,” maar volgens Famke moest het kunnen. Ze was er klaar mee en wilde wel eens met eigen ogen zien wat er in haar buik was gebeurd.

In het bijzijn van Joke, haar lieftallige baasje, liet ze Silke op 16 mei rond 09.22 uur kennismaken met de wereld waarin wij leven. Onze wereld, die nu ook de wereld van haar labradoodle pups zou zijn. Agnes en Joke moesten toen een kleine drie kwartier geduld hebben om het eerste reutje te verwelkomen. Baloe, de kleinste dreumes uit het nest met een heerlijk fris karakter, zou later blijken. Een paar minuten later hadden we het tweede teefje al, Famke jr., wat meisje betekent bij onze noorderlingen. Dezelfde naam als haar moeder.

Charlie nam iets langer de tijd om zijn weg naar de uitgang te vinden. Hij stak om 10.48 uur de kop om de hoek van de deur. “It’s me, Charlie.” En een keurig kwartiertje later meldde Suus zich bij de vroedvrouwen en daarna zou het sloes zijn. Suus zou de laatste zijn, zou de boel voor vertrek netjes achterlaten. Afwas aan kant, een doekje over de tafeltjes en de stoeltjes keurig aangeschoven. Dat zou Suus doen!

Truffel, de verrassing

Maar Famke had nog een verrassing voor ons in petto: Truffel. Een heerlijk gezellig reutje die niet alleen de baarmoeder heeft opgeruimd, maar ook alle restjes heeft opgegeten. Een Bourgondiër puur sang met een geweldig lief karakter.

Een prachtig nest met zes labradoodle pups. Well done Famke! Eén pup meer dan verwacht, en dit houdt in dat er nog iemand toegevoegd kon worden aan de groepsapp Famke x Gatsby. Die sprong ongetwijfeld een gat in de lucht.

En nu?

Famke stelde geen vragen maar deed het gewoon. En zo heb je van de ene dag op de andere zes labradoodle pups om voor te zorgen. Zes stuks, zo blind als een mol en zo doof als een kwartel. Hoe dan? Dat fluistert Moeder Natuur jou in, Famke. Ook regelt ze dat de pups geen routeplanner nodig hebben om één van de acht tepels te vinden die Famke rijk is. Stuk voor stuk, allemaal goede eters. De één wat sneller (Truffel) dan de ander (Charlie), maar geen pups die aparte zorg nodig hadden.

Wat erin gaat, moet er ook weer uit. Ook daar heeft Moeder Natuur een oplossing voor gevonden. Er werd naar hartenlust gepoept en geplast en de eerste vier weken helpt Famke ons om het nest poepvrij te houden. De plasjes opvangen is iets te veel gevraagd 😊. Opvallend was de mate waarin Famke haar pups beschermde tegen mens en dier. Zowel Doedel als Spetter, die ze toch al een paar jaar kent, haalden het niet in hun hoofd om in de buurt van de puppyren te komen. Met weinig woorden (een donkere grom) werden bezoekers op de hoogte gebracht van de spelregels van haar nest.

De wereld ontdekken

Na zo’n drie weken, als elke pup verrijkt is met zicht en gehoor, begint er echt leven in de tent te komen. Silke was de eerste die doorhad hoe ze die vier stokjes onder haar lichaam kon gebruiken om sneller van A naar B te komen. In het begin wat onhandig, want het zijn er toch vier die je onder controle moet hebben, maar ze leren snel. Goed voorbeeld doet volgen en al snel volgt de rest. De puppyren wordt hierdoor een echte puppyREN en dan wordt het tijd om de deuren naar buiten open te gooien. Want de wereld heeft meer te bieden dan de achterkamer van Klaas en Agnes. Gras, tegels, bloempjes, kwetterende vogels, bladeren, grasmaaier, zon, regen, zand en Doedel…. Huh, Doedel? Die hadden ze nog niet ontmoet. Famke werd iets relaxter en liet Doedel en Spetter toe tot haar domein. Want dat was het, haar domein.

Ontmoeting met Doedel

Tante Doedel was ook dit keer weer kort van stof. Te druk voor haar. Dat gekrioel tussen haar poten, Suus hangend aan haar staart en Baloe die een poging doet om één van haar tepels te vangen. Waaaahhhh, terug naar veilige oorden, terug naar gang en keuken!

De toekomstige baasjes

Ook een feestje voor ons als verzorgers van het nest, zijn de bezoekjes van de toekomstige baasjes. Als het nestje vier weken oud is, komen ze voor het eerst kennismaken met de labradoodle pups. Nieuwsgierig naar het nest. Gaat alles goed? Welke vind ik het leukst, welke vind ik het mooist, welke zou het beste bij mij passen? Op dat moment nog moeilijk te zeggen, omdat de karakters nog niet duidelijk naar voren komen.

Gedragstesten

Een week voor vertrek komt de gedragsdeskundige langs voor de pups. De pups worden beoordeeld op gedrag, weerbaarheid, brutaliteit, prikkelbaarheid, herstellend vermogen na een schrikreactie, nieuwsgierigheid, mensgerichtheid. Een heleboel heidjes en teitjes dus. Met als doel om een juiste match te vinden tussen de verschillende thuissituaties en de karakters van de pups. De keuze “wie gaat waarheen” wordt op dat moment gemaakt en de toekomstige baasjes worden hiervan op de hoogte gebracht. Weer een reden om even langs te komen om, onder het genot van een bakje koffie of een kopje thee, daadwerkelijk jouw maatje voor de komende 15 jaar (in goede gezondheid) te ontmoeten. Want dat wordt het. Jouw maatje, jouw vriend in voor- en tegenspoed. Degene die na een drukke dag bij jou komt liggen zonder vragen te stellen. Maar ook degene die aangeeft dat ze ondanks de regen toch een stukje met jou wil wandelen.

De toekomst van TypischDoodles

Om ervoor te zorgen dat TypischDoodles in de toekomst meer mensen blij kan maken met dit soort geweldige nestjes, selecteren we af en toe een teefje voor de fok. En dit keer is het Silke geworden. Zij gaat haar moeder helpen met het voortzetten van deze mooie bloedlijn. Tenminste, als ze door alle keuringen heen komt die aantonen dat ze gezond is, dat ze een sterk gestel heeft en haar karakter lief en mensgericht is. Daarnaast heeft ze een mazzeltje, want ze gaat gewoon met moeders mee naar Wanneperveen waar een warm welkom haar te wachten staat.

Tijd om afscheid te nemen

Na acht weken is het dan echt zover. Als mens is dit moeilijk te begrijpen, maar Famke is er helemaal klaar mee. Zij wil niet meer waken over haar domein, ze wil niet meer (op)voeden, ze wil graag weer terug naar haar oude leven. Het leven waar zij niet onverwachts aangevallen wordt door zes labradoodle pups tijdens haar middagdutje. Het leven waarin haar tepels geen broodnodige functie meer hebben. Het leven waarin ze weer lekker kan ravotten met Ninja en Dibbs achterin de tuin ergens in Wanneperveen. Dat gaan we regelen, meissie. En vergeet je Silke niet mee te nemen?

Een nieuwe fase

De labradoodle pups zijn in één weekend opgehaald door de nieuwe baasjes en ons leven kan ook weer even terug naar normaal. Horen en of zien we niets meer terug van Silke, Suus, Baloe, Famke jr., Truffel en Charlie? Echt wel. De WhatsApp-groep reutelt er vrolijk op los en na een half jaar organiseren wij een terugkomochtend waar we de broertjes en zusjes op een grote speelplaats weer bij elkaar zetten.

Deal?


Terug naar overzicht
labradoodle pups